Bezienswaardigheden in Hamburg

Tijdens een bezoek aan Hamburg kun je uiteenlopende dingen zien en doen. Je een paar dagen vermaken in Hamburg is dan ook geen enkel probleem. Sterker nog: je zult keuzes moeten maken omdat je al snel tijd te kort komt om alles wat de stad te bieden heeft te ontdekken.

Op deze pagina bieden we informatie over bezienswaardigheden in Hamburg die volgens ons de moeite waard zijn. Het is slechts een beperkte selectie uit de hoogtepunten van Hamburg.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Hamburg bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Hamburg.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Hamburg
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Hamburg via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Hamburg via Tiqets

Elbphilharmonie

Aan de rechteroever van de Elbe, in HafenCity, staat het schitterende moderne bouwwerk van de Elbphilharmonie. Dit gebouw werd ontworpen door Herzog & de Meuron, met als doel om een brug te slaan tussen de voormalige historische pakhuizen en een modern nieuwbouw project. De Elbphilharmonie is bebouwd op een belangrijke en historische plaats in Sandtorhafen. In het jaar 1875 bevond zich hier de grootste opslagplaats voor cacao, thee en tabak in de haven van Hamburg. Elbphilharmonie heeft twee concertzalen, verschillende appartementen en een hotel. In het hart van het gebouw bevindt zich de Plaza. Hier kun je vanaf een zeven-en-dertig meter hoog platform uitkijken over de stad en de haven van Hamburg.

Meer info over de Elbphilharmonie

Elbphilharmonie

Tierpark Hagenbeck

De negentien hectare tellende dierentuin van Hamburg, bevindt zich aan de Lokstedter Grenzstraße. De dierentuin heeft allerlei dieren uit verschillende continenten. Denk hierbij aan olifanten, tijgers, giraffen, pinguïns, apen, zebra’s, kamelen en een tropisch aquarium. Tierpark Hagenbeck is aangelegd in een groene omgeving met hier en daar typische gebouwen uit een bepaalde regio en sculpturen van dinosaurussen en prehistorische hagedissen. Deze sculpturen zijn gemaakt door Duitse dierenbeeldhouwer Josef Pallenberg.

Meer info over Tierpark Hagenbeck

Speicherstadt

In het oude havengebied van Hamburg vormen een aantal kleine eilandjes in de rivierbedding van de Elbe het zeer sfeervolle stadsdeel Speicherstadt. Omstreeks 1883 ontstond het plan om dit gebied tussen Baumwall en Oberhafen met de vele pakhuizen deels te herinrichten. De architect Carl Johann Christian Zimmermann had samen met Franz Andreas Meyer de leiding hierin. Speicherstadt, wat onderdeel is van HafenCity, is ondertussen zelfs uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. Speicherstadt is inmiddels uitgegroeid tot een toeristische bestemming. Je kunt er onder andere musea als het Gewürzmuseum, Duitse Douane Museum en natuurlijk het Speicherstadtmuseum bezoeken. Maar ook Hamburg Dungeon, de vele leuke cafe’s, restaurants en het themapark Miniatur Wunderland Hamburg zijn een aanbeveling waard.

Meer info over het Speicherstadtmuseum

Speicherstadt

Planten un Blomen

Omstreeks 1821 werd de eerste plant geplant in wat we tegenwoordig kennen als het stadspark ‘Planten un Blomen’. Inmiddels staat dit park van Hamburg bekend om de formidabele licht- en watershows die er regelmatig te bewonderen zijn. Voor de kinderen is er een kindertheater en zijn er verschillende speeltuinen te bezoeken. Behalve weelderige thematische tuinen, bosrijke gebieden, waterpartijen, wandelpaden en sportvelden, vindt je in Planten un Blomen ook verschillende restaurants, cafe’s, musea, een minigolfbaan en een indoor roller- en schaatsbaan.

Miniatur Wunderland

Het themapark Miniatur Wunderland in Speicherstadt, is een idee van Frederik Braun. Na enig onderzoek besloot deze Frederik samen met zijn broer Gerrit om de grootste modelspoorbaan ter wereld te bouwen. Het idee werd met een enorm kapitaal, inzet en precisie uitgevoerd en tot stand gebracht. In Miniatur Wunderland kun je allerlei bezienswaardigheden van Duitsland en de stad Hamburg in het klein van dichtbij bewonderen, maar ook andere delen uit de wereld en de geschiedenis. Daarnaast is er de langste miniatuur spoorweg ter wereld aangelegd. Dit spoor wat door allerlei landen en gebieden loopt, is maar liefst dertien kilometer lang. Liefhebbers kunnen er ook een rondleiding achter de schermen boeken. Zo kun je met eigen ogen zien hoe het werkelijk allemaal tot is gebracht en functioneert.

Meer info over Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland

Beatles-Platz

De populaire Engelse rockband ‘The Beatles’ bestond uit vier leden die allen afkomstig waren uit Liverpool. Omstreeks de jaren ’60 en ’70 veroverden zij de wereld en dus ook Hamburg. Deze Duitse stad heeft zelfs een belangrijke rol gespeeld voor de The Beatles. Hier begon namelijk hun internationale carrière. Ter ere van deze gebeurtenis is er de Beatles-Platz opgericht. Dit plein, wat gelegen is aan de Reeperbahn, het uitgaansgebied van de wijk St. Pauli. De Beatles-Platz werd ontworpen door de architecten Dohse & Stitch in de vorm van een vinyl plaat. Het initiatief voor dit plein kwam van het radiostation ‘Oldie 95’. Op de groeven van het plein staan de vier oorspronkelijke leden van de band, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr en iets verderop het vijfde lid Stuart Sutcliffe met zijn basgitaar. De gedaantes van deze bandleden worden vormgegeven door een edelstaal silhouet.

Hamburger Rathaus

Het parlement van Hamburg regeert vanuit het Hamburger Rathaus. Dit schitterende in neo-renaissance stijl opgetrokken bouwwerk uit de negentiende eeuw, is een geliefd symbool van de stad. Het project duurde van begin tot eind ongeveer dertien jaar. Het Hamburger Rathuis bestaat vooral uit materialen als graniet, zandsteen, brons en koper en is rijkelijk gedecoreerd. De phoenix op de toren is een verwijzing naar de brand van 1842. Met de uitslaande vleugels probeert de phoenix te ontkomen aan de vlammen. Het ontwerp is afkomstig van de Duitse beeldhouwer Aloys Denoth. Het Hamburger Rathaus is gelegen aan de Rathausmarkt in Hamburg.

Hamburger Rathaus

Mönckebergstraße

Het leukste winkelgebied in het historische deel van Hamburg, bevindt zich in en rondom de Mönckebergstraße. Dit charmante deel van de Altstad, wat ook wel Mö wordt genoemd, is behalve het leuke winkelaanbod tevens voorzien van goede restaurants en leuke bars. In de Mönckebergstraße bevinden zich tevens de kerken St. Petri en St. Jacobi. En ook de nabij gelegen Colonnaden is een bezoekje waard. Deze overdekte galerij werd in 1874 gebouwd als privé eigendom van de gebroeders Wex. In de schitterende in neorenaissance stijl opgetrokken gebouwen tref je tegenwoordig allerlei luxe winkels en andere ondernemers. Tussen de straten Jungfernstieg en de Mönckebergstraße is een behoorlijk groot winkelcentrum te bezoeken. Deze ‘Europa Passage’ werd geopend in 2006.

Nikolaiturm

De restanten van de negentiende eeuwse kerk ‘Sankt Nikolaikirche’ staan te midden van allerlei strakke gebouwen in het historische deel van de stad Hamburg. De kerk werd namelijk vrijwel geheel platgebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat overbleef was niet veel meer dan een ruïne. Wonder boven wonder is de toren van de Sankt Nikolaikirche grotendeels in tact gebleven. Dit vormt tegenwoordig een monument waarmee de gedachtenis aan de kerk in leven wordt gehouden. In de crypte zijn regelmatig verschillende tentoonstellingen te bewonderen. Middels een glazen lift is het mogelijk om vanaf de zesenzeventig meter hoge toren uit te kijken over de stad Hamburg.

Sint-Michielskerk

De Lutherse Sint-Michielskerk van Hamburg werd al in de achttiende eeuw gebouwd. Zijn voorganger was tijdens een uitslaande brand volledig verwoest. Ook het huidige bouwwerk heeft een brand moeten doorstaan en vervolgens nog enkele bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Desondanks heeft de Sint-Michielskerk zich aardig staande weten te houden. Het witte interieur van de kerk bestaat vooral uit goudkleurige decoratie, een prachtig altaar en Korinthische zuilen en pilasters. De ruim honderd-dertig meter hoge toren fungeerde lange tijd als oriëntatie punt van de stad. Inmiddels zijn er meerdere hogere gebouwen te bespeuren. De toren is toegankelijk. Middels het beklimmen van zo’n vier-honderd-twee-en-vijftig treden wordt je getrakteerd op een waanzinnig uitzicht over de stad. Je kunt er ook voor kiezen om per lift naar de top te gaan.

Meer info over de Sint-Michielskerk

Sint-Michielskerk

Deutsche Schauspielhaus

Het in neobarokke stijl opgetrokken Deutsche Schauspielhaus van Hamburg heeft al jaren veel naam en faam opgebouwd. Het gelijknamige theatergezelschap wat dit theater tot zijn thuisbasis mag rekenen, trekt er al jaren volle zalen. Meer dan eens werden hier stukken van Beethoven, Goethe en Shakespeare ten gehore gebracht. Het Deutsches Schauspielhaus theater werd in 1899 gebouwd door het beroemde Oostenrijkse architectenbureau Fellner & Helmer. Dit bureau, die bekend stonden als specialisten in theater gebouwen, bouwden ook theaters in onder andere Graz, Praag en Salzburg. Het Deutsche Schauspielhaus van Hamburg heeft ruimte voor ongeveer twaalfhonderd bezoekers.

Chilehaus

Aan de Fischertwiete in het historische stadsdeel Altstad van Hamburg, tref je een opmerkelijk puntig bouwwerk. Dit gebouw gaat door het leven als Chilehaus. Dit tien verdiepingen tellende kantoorgebouw werd in 1922 gebouwd in opdracht van de welgestelde zakenman Henry B. Sloman en onder leiding van de architect Fritz Höger. Zijn ontwerp voor het Chilehaus leverde hem aanzien op als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Noord-Duitse baksteengotiek en expressionisme. Het Chilehaus werd niet vernoemd naar de eigenaar, maar naar de streek waarin Sloman jarenlang zijn rijkdom vergaarde, namelijk het Zuid-Amerikaanse Chili. Sinds 2015 is het Chilehaus opgenomen in de lijst werelderfgoederen van Unesco.

Chilehaus