Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Hamburg op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.
Een goede reisgids over Hamburg of Duitsland kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.
Alarmnummers
In geval van nood bel je 112 voor ambulance of brandweer. Voor de politie bel je naar 110.
Douane & documenten
Duitsland is een land gelegen in de Europese Unie. Het behoort ook tot de zogenaamde Schengenlanden. Dat betekent dat er sprake is van vrij verkeer en goederen. Om naar Hamburg te reizen heb je dus officieel geen paspoort nodig. Wel zul je een identificatiemiddel (ID-kaart of paspoort) nodig hebben om te vliegen naar Hamburg. Ook kan er door hotels om identificatie gevraagd worden. Officieel kent Duitsland wel een identificatieplicht, echter ben je weer niet verplicht om een identiteitsbewijs bij je te dragen.
Drinkwater
Het leidingwater in Hamburg is net als elders in Duitsland uitstekend drinkbaar. Er zijn geen gezondheidsrisico’s bekend omtrent de consumptie van kraanwater.
Elektriciteit
Wie met Nederlandse apparatuur naar Hamburg reist heeft geen wereldstekker of adapter nodig. In Duitsland heeft men net als bij ons 220-230 volt wisselstroom bij 50 Hz. Men gebruikt dezelfde stekkers als in Nederland.
Excursies en tours regelen
Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Hamburg bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Hamburg.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Hamburg
💳 te reserveren zonder creditcard
entreetickets, activiteiten en tours in Hamburg via GetYourGuide
entreetickets, activiteiten en tours in Hamburg via Tiqets
Feestdagen
Duitsland kent een aantal officiële feestdagen waarbij de winkels, overheidsinstanties en banken over het algemeen gesloten zijn. Ook zijn tijdens de meeste feestdagen veel musea gesloten. Sommige musea sluiten hun deuren tijdens alle feestdagen. Daarnaast kent Hamburg enkele grote evenementen en feesten die invloed kunnen hebben op het openbare leven zoals het verkeer.
Een overzicht van de Duitse feestdagen die ook in Hamburg gevierd worden:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
3 oktober – Dag van de Duitse Eenheid
25 en 26 december – Kerstmis (Weihnachten)
variabel – Pasen
variabel – Hemelvaartsdag
variabel – Pinksteren
In mei viert men in Hamburg Hafengeburtsdag. Tijdens dit driedaagse feest wordt de verjaardag van de haven gevierd. In de zomer is het tijd voor Hamburg Pride, waarbij de grote holibigemeenschap van Hamburg feest viert met parades en straatfeesten. Vanaf de eerste advent tot aan kerstmis is het tijd voor de jaarlijkse kerstmarkten (Weinachtsmarkt) in Hamburg. De belangrijkste staan bij het stadhuis en rond de Petri Kirche.
Fooien
In Duitsland zijn fooien niet ‘verplicht’. Toch merk je dat mensen die werkzaam zijn in het toerisme, in de horeca en als taxichauffeur steeds vaker rekenen op een fooi. Bij het afrekenen bij een restaurant met creditcard wordt er niet zelden gevraagd of ze er nog ‘Trinkgeld’ bij op mogen tellen. Ook gidsen van rondvaarten en andere stadstochten melden beleefd maar duidelijk dat er demogelijkheid bestaat om een fooi te geven als je blij bent met de geboden dienst. Je merkt dat het overgrote deel van de mensen daar dan ook gehoor aan geeft. Bij taxichauffeurs rond je af naar boven en voor de mensen die je hotelkamer schoonmaken laat je 1 tot 2 euro per dag achter in de kamer, bij voorkeur op het hoofdkussen zoals men weet dat het voor hen bedoeld is.
Geld
De tijden van de D-mark zijn al lang voorbij in Duitsland. Daarom betaal je in Hamburg sinds 1-1-2002 met de euro. Als Nederlander of Belg hoef je dus geen geld te wisselen voor een bezoek aan Hamburg. Met de pinpas betalen kan in vrij veel winkels en wie contant geld nodig heeft die kan terecht bij een vrij groot aantal geldautomaten in de stad. Wie met creditcard wil betalen die kan dat op vrij veel plekken. Hotels vragen vaak ook een creditcard als garantie voor eventuele extra uitgaven tijdens uw verblijf.
Internet
Wie een mobiele telefoon heeft die kan uitstekend via het mobiele netwerk verbinding maken met het internet. Omdat dit ten koste gaat van je internetbundel kiezen veel mensen ervoor om gebruik te maken van wifi waar dat mogelijk is. Zo kun je in Hamburg op vrij veel plekken gratis gebruik maken van internet via wifi, zoals bijvoorbeeld op de luchthaven van Hamburg. Ook bieden hotels, bars en restaurants vaak gratis wifi aan hun gasten aan. Meestal moet je wel even om het wachtwoord vragen.
Milieusticker
Steeds meer Duitse steden voeren milieuzones in. Om zo’n zogenaamde Umweltzone in te mogen rijden heb je de juiste Duitse milieusticker nodig. Of je in Hamburg een milieusticker nodig hebt en wat voor milieusticker dat moet zijn, kun je terugvinden via deze site. Daar kun je de Duitse milieusticker ook meteen bestellen.
Openingstijden
De winkels in Hamburg zijn meestal tussen 10 en 20 uur geopend. Mogelijk sluiten winkels vroeger op zaterdag. Op zondag zijn vrijwel alle winkels gesloten. Sporadisch wordt er een koopzondag gehouden. Dit geldt ook voor officiële feestdagen. Houd er rekening mee dat de dag voor Kerstmis, 24 december, de meeste winkels vaak eerder sluiten.
Musea zijn meestal van 10 tot 18 uur open. Voor de meeste musea geldt dat ze van dinsdag tot en met zondag open zijn en dat de maandag als sluitingsdag geldt. Kijk voor de zekerheid op de websites van de musea die u wilt bezoeken om teleurstelling te voorkomen.
Roken
Duitsland heeft een vrij streng rookbeleid dat grotendeels overeenkomt met het Nederlandse rookbeleid. Binnen roken kan daardoor vrijwel nergens meer.
Taal
Duits is de officiële taal en spreektaal in Hamburg. Je merkt echter wel dat je in een grote stad bent waar veel internationaal zaken gedaan wordt en waar veel toeristen komen, want er zijn vrij veel mensen die Engels spreken. Dat is wel handig voor wie niet zo goed uit zijn/haar woorden komt in het Duits.
Tijdsverschil
Duitsland ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België en kent ook wintertijd/zomertijd op dezelfde data als bij ons. Dat betekent dat er geen tijdsverschil is tussen Hamburg en Nederland of België.
Veiligheid
Hamburg is een westerse stad met westerse problemen op het gebied van veiligheid. Dat betekent vooral dat er kans is dat je op de een of andere manier bestolen wordt. Pas vooral op voor zakkenrollers. Het beste is om ze gewoonweg geen kans te geven, want ze zijn zo gehaaid dat je het zelden of nooit in de gaten zult hebben als je bestolen wordt. Hamburg kent ook mindere wijken/straten waar je ’s avonds en ’s nachts beter niet kunt komen. Met name achter de Hauptbahnhof zijn er plekken waar ongure figuren zich op kunnen houden.
Net als andere West-Europese steden geldt er voor Hamburg terreurdreiging. Islamitische extremisten vormen een bedreiging voor steden als Hamburg. Wees daarom altijd oplettend.