Musea in Hamburg

Het leuke van een stad als Hamburg is dat de diversiteit aan musea zeer groot is. De verschillende momenten in de historie en de verschillende rollen die de stad speelt heeft ervoor gezorgd dat er op het gebied van musea voor ieder wel wat wils te vinden is.

Op deze pagina vind je informatie over de belangrijkste musea in Hamburg.Internationales Maritimes Museum Hamburg

Het schitterende gebouw aan Koreastraße in het havengebied van Hamburg, is sinds 2008 in gebruik als het Internationales Maritimes Museum Hamburg. Oorspronkelijk werd het gebouw omstreeks 1878 gebouwd als graansilo. De havengeschiedenis en de verbinding met de stad Hamburg worden in dit instituut op allerlei mogelijke manieren tentoongesteld. Voor lange tijd was de haven ook het economische hart van de Hanzestad. Dit oudste gebouw en tevens eerste grote culturele instelling van het nieuwe stadsdeel HafenCity is een leuke ervaring voor jong en oud. Je kunt er deelnemen aan allerlei activiteiten, workshops en testen. Op zondag is er zelfs een Familie tour te boeken.

Museum für Hamburgische Geschichte

Vrijwel de gehele geschiedenis van de Duitse stad Hamburg komt in het Museum für Hamburgische Geschichte uitgebreid aan bod. Doormiddel van historische gebruiksvoorwerpen, schilderijen, maquette’s, mode en authentieke meubels, wordt je mee op reis genomen en ga je als het ware terug in de tijd. Het pand aan de Holstenwall waarin dit museum is gevestigd, werd omstreeks 1914 gebouwd op delen van een voormalige fort. Dit fort, Bastion Henricus, uit de zeventiende eeuw. Een bezoek aan het Museum für Hamburgische Geschichte geeft je direct inzicht in de ontwikkeling van de stad, de economie en de immens belangrijke haven.

Museum für Kunst und Gewerbe

Op loopafstand van de Hauptbahnhof in Hamburg bevindt zich het Museum für Kunst und Gewerbe. Dit MKG museum biedt zo’n vijfhonderd-duizend kunstobjecten die vrijwel alle kunststromingen uit het heden en verleden beslaan. Sinds de opening in 1877 heeft het Museum für Kunst und Gewerbe een bijzonder mooie reis in ontwikkeling gemaakt, die immens veel populariteit heeft opgeleverd. De collectie van het MKG bestaat onder andere uit schilderijen, keramiek, mode, posters, meubels, sculpturen, foto’s, huishoudelijke voorwerpen, techniek, muziekinstrumenten en nog heel veel meer.

Deichtorhallen

Liefhebbers van fotografie en hedendaagse kunst moeten beslist een bezoek brengen aan de Deichtorhallen in Hamburg. Het wordt volgens kenners gezien als de grootste tentoonstelling centra voor hedendaagse kunst en fotografie in Europa. In de hal voor hedendaagse kunst is er bijna vierduizend vierkante meter oppervlakte beschikbaar om uiteenlopende kunstwerken tentoon te stellen. En in het Huis voor Fotografie is er behalve de expositieruimte ook nog een bibliotheek, een boekhandel voor fotografie en een restaurant aanwezig.U-434

De Russische onderzeeboot U-434 is tegenwoordig een museumschip. De onderzeeboot ligt aan de Elbe voor anker vlakbij de St. Pauli Fischmarkt van Hamburg. Liefhebbers kunnen de Russische onderzeeër betreden en ter plaatse een bijzondere ervaring opdoen. De U-434 werd in 1976 te water gelaten en werd ingezet voor verschillende geheime spionage-missies. De U-434 werd vooral ingezet voor de oostkust van de Verenigde Staten. Deze door de NAVO benoemde Tango onderzeeër was tot 2002 operationeel.

Hamburger Kunsthalle

De uit drie delen bestaande Hamburger Kunsthalle is gelegen aan de Glockengießerwall, vlakbij de Hauptbahnhof. Twee van de gebouwen zijn met elkaar verbonden en het derde gebouw betreft een nieuwbouw waarin maar liefst zes-en-vijftig-honderd vierkante meter tentoonstellingsruimte is opgenomen. De Hamburger Kunsthalle heeft voornamelijk kunst uit de negentiende eeuw, met onder andere klassiekers van Claude Monet, Paul Gauguin en Caspar David Friedrich. Daarnaast heeft de Kunsthalle ook een voortreffelijke collectie moderne kunst, hedendaagse kunst en een aantal historische kunstwerken van bijvoorbeeld Rembrandt, Anthony van Dyck, Jan Massys en von Minden.

Hamburger Kunsthalle

Museum für Völkerkunde Hamburg

Het Museum voor Volkenkunde in Hamburg opende omstreeks 1879 de deuren voor het publiek. Wat ooit begon met een kleine etnografische collectie is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig museum. In het Museum für Völkerkunde Hamburg kun je kennis maken met de culturele geschiedenis die afkomstig is uit allerlei volkeren ter wereld. Je kunt je bijvoorbeeld onderdompelen in het mysterieuze leven van de Amerikaanse Indianen. Je verdiepen in de wijsheid van het boeddhisme of je perspectief veranderen over culturele onderwerpen. Voor kinderen heeft het museum een speciaal programma in elkaar gezet.

Bucerius Kunst Forum

Direct naast het stadhuis, in een historisch pand aan de Rathausmarkt in Hamburg, zit sinds 2002 het tentoonstellingscentrum ‘Bucerius Kunst Forum’ gevestigd. Dit museum probeert in samenwerking met andere nationale en internationale musea zo’n vier keer per jaar een thematische tentoonstelling te verwezenlijken, die allerlei disciplines vertegenwoordigen. Vaak worden er maatschappelijke thema’s meegenomen die ruimte bieden voor nieuwe en/of bestaande inzichten. Ook ligt de nadruk op het bouwen van bruggen tussen oude en nieuwe kunst. In het auditorium vinden regelmatig lezingen, concerten of andere evenementen plaats.

Cap San Diego

Het museumschip Cap San Diego ligt voor anker aan de Überseebrücke in de haven van Hamburg. Als vrachtschip heeft de Cap San Diego jaren lang gevaren tussen Hamburg en Zuid-Amerika. De eerste tocht vond plaats in 1962 en de laatste vaart was in 1981. Op het schip is een museum waar je onder andere een permanente tentoonstelling kunt bezoeken over hoe het vervoeren van goederen in zijn werking ging. En daarnaast is er een hotel en bistro op het schip gevestigd.

Chocoversum

Het chocolademuseum ‘Chocoversum’ is te vinden aan de Meßberg 1 te Hamburg. Je kunt hier tijdens een negentig minuten durende tour allerlei details en wetenswaardigheden van chocolade ontdekken. De gids van het Chocoversum neemt je mee door alle fases van het proces vanaf de cacaoboon uit het regenwoud tot aan het product in de winkel. Het maken van je eigen chocoladereep is onderdeel van het bezoek. En natuurlijk is het proeven van een stukje chocolade niet uitgesloten.