Het weer in Hamburg

De stad Hamburg heeft te maken met een gematigd zeeklimaat, waarbij niet alleen de nabijgelegen Oostzee maar ook de Noordzee en de Atlantische Oceaan invloed uitoefenen op het weer in Hamburg. Binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger krijgt dit klimaattype de lettercombinatie Cfb. Het gematigde zeeklimaat beheerst grote delen van west Europa en een deel van centraal Europa. Kenmerkend is de aanvoer van depressies vanaf de Atlantische Oceaan gedurende het hele jaar. De meeste neerslag valt in Hamburg dan ook als de wind uit westelijke richtingen waait.



Temperaturen

Als je kijkt naar de statistieken met gemiddelde temperaturen voor Hamburg dan valt al snel op dat deze een aardige gelijkenis vertonen met Nederland. Omdat er wat meer invloed is van noordelijke stromingen in de zomer en oostelijke invloeden in de winter is het gemiddeld genomen iets koeler in Hamburg. Het gaat hierbij echt om langjarige gemiddelde cijfers, want als je naar een specifiek moment naar het weerbeeld kijkt dan kan het best zijn dat het op een bepaalde middag in Nederland koel en winderig is en dat op dat moment de zon in Hamburg schijnt en het vijf tot tien graden warmer is die dag.

De seizoenen lopen gelijk met die in Nederland. Vanaf december tot en met februari is het winter en ligt het kwik gemiddeld overdag enkele graden boven het vriespunt terwijl er ’s nachts vaak sprake is van lichte vorst. Bij een sterke noordelijke of oostelijke stroming kunnen de temperaturen veel dieper dalen. Matige tot strenge vorst komt dan ook iedere winter wel een aantal keren voor en als je een beetje pech hebt tref je een winter met een langdurige vorstperiode.

In de lente kruipt de temperatuur langzaam op. Vorst is nog goed mogelijk, maar ook de kans op een warme dag neemt toe naarmate de lente vordert. De lente duurt in Hamburg officieel van maart tot en met mei, maar in maart kan het sommige jaren meer winters dan lenteachtig zijn terwijl het in mei af en toe ronduit zomers is. Het weer is in deze periode misschien nog wel grilliger dan tijdens de rest van het jaar. In april en mei kunnen er soms zelfs tropische temperaturen voorkomen.

De zomer duurt van juni tot en met augustus en is overwegend aangenaam warm. Gemiddeld ligt het kwik dan overdag zo tussen de 20 en 25 graden met af en toe warmere periodes. Als het echt heet wordt dan wordt zo’n periode vaak afgesloten met onweer en daarna eventjes een flinke afkoeling. Maximumtemperaturen van 30 en 18 graden binnen dezelfde week zijn zeer goed mogelijk in Hamburg. Houd daar zeker rekening mee als je kleding inpakt voor een vakantie of stedentrip naar Hamburg.

September begint normaal gesproken de herfst. Je kunt echter geluk hebben dat de zomer wat langer aanhoudt en dat een mooie nazomer zorgt voor hogere temperaturen in Hamburg. Gemiddeld genomen ligt de maximumtemperatuur deze maand zo rond de 18 graden Celsius, maar vooral in de eerste helft van de maand zijn dagen en periodes met zomerse temperaturen zeker goed mogelijk. De herfst duurt officieel tot en met november. Je ziet de temperaturen dan in gestaag tempo dalen. In november is vorst zeker geen uitzondering meer. Af en toe kan het zelfs overdag nog vriezen, maar gelukkig gebeurt dit niet ieder jaar. Daartegenover staat dat sommige novembermaanden ook nog een enkele aangename dag kunnen voortbrengen waarbij het eerder op een aangename lentedag dan op een koele herfstdag lijkt.

Het weer in Hamburg

Neerslag

In Hamburg valt er gemiddeld zo’n 750 tot 800 millimeter neerslag per jaar. Dit is vergelijkbaar met Nederland. De neerslag valt redelijk gelijk verdeeld over het jaar, hoewel je wel ziet dat de periode januari t/m mei gemiddeld iets droger is als je naar de langjarige gemiddeldes kijkt. In de praktijk kan het zomaar anders uitvallen. April is meestal de droogste maand van het jaar. De felste buien vallen vaak tussen juni en augustus. Vaak betreft het onweersbuien die volgen op een zeer warme dag of periode. Soms kan er wel tientallen millimeters aan neerslag in één etmaal vallen. In de winter valt een deel van de neerslag in de vorm van sneeuw, natte sneeuw, ijzel of hagel. De meeste sneeuw valt in de periode eind november tot eind februari. Bij uitzondering kan het zelfs begin april nog sneeuwen. De witte laag verdwijnt dan wel snel omdat de luchttemperatuur overdag altijd boven het vriespunt ligt in april. In januari en februari is de grootste kans dat sneeuw langer dan een dag blijft liggen.

Zonneschijn

Met gemiddeld bijna zestienhonderd uur zonneschijn per jaar is Hamburg niet extreem zonnig te noemen. In de periode april tot en met september laat het zonnetje zich echter wel vaak zien. Reken gemiddeld op zo’n 6 tot 8 uur per dag. Dat het in deze periode langer licht is scheelt natuurlijk ook wel. De periode november tot en met februari mag je gerust somber noemen. Soms laat de zon zich zelfs een hele week of nog langer helemaal niet zien. Met gemiddeld 37 uren aan zonneschijn per dag is december de somberste maand van het jaar. Voor wie gevoelig is voor winterdepressies is dit niet de allerbeste maand om Hamburg te bezoeken.